acetaminofeni gjatë shtatëzanisë shoqërohet me ADHD

acetaminofeni gjatë shtatëzanisë shoqërohet me ADHD

David Hunter, një ekspert i osteoartritit nga Universiteti i Sidneit, por jo një nga autorët, citon provat e fundit për të treguar se "paracetamoli mund të shoqërohet me një incidencë në rritje të vdekshmërisë, dhe rritjen e rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare, gastrointestinale dhe renale në të rriturit e përgjithshëm popullatë."

Ne kemi raportuar në fillim të këtij muaji në studim Prof. Hunter i referohet – sugjeroi që rreziqet e acetaminofenit janë nënvlerësuar.

Acetaminophen ka qenë objekt kontrolli më të rreptë nga rregullatori amerikan i ilaçeve Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) vitet e fundit. Që nga viti 2013, paralajmërimet e reja janë përfshirë në etiketa për shkak të rrezikut të reagimeve të rralla por serioze të lëkurës.

Kohët e fundit, doza maksimale e acetaminofenit në çdo tabletë ose kapsulë që kombinon ilaçin me një qetësues kundër opioidit është kufizuar në 325 mg. Që nga Marsi 2014, asnjë prodhues nuk ka tregtuar trajtimet me një dozë mbi këtë. FDA shpjegon këtë kontroll të fundit të sigurisë në këtë video në YouTube.

 • Dhimbja e shpinës
 • Dhimbje/anestetikë

acetaminofeni gjatë shtatëzanisë shoqërohet me ADHD

Një studim i madh i botuar kohët e fundit në revistën Pediatrics gjen prova të mëtejshme të një lidhjeje midis përdorimit të acetaminofenit prenatal dhe çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes. Për disa studime, çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm. Pse ky është rasti nuk dihet; Shkaqet dhe faktorët e rrezikut nën ADHD janë duke u zbuluar ngadalë. të rritjes.

Kohët e fundit, disa shkencëtarë janë përqendruar në përdorimin e acetaminofenit gjatë shtatëzanisë si një faktor i mundshëm. Ky ilaç pa recetë vlerësohet relativisht i sigurt për t’u përdorur gjatë shtatëzanisë dhe rekomandohet të lehtësojë ethet dhe dhimbjen. 50 dhe 60 përqind e grave shtatzëna në të gjithë Evropën Perëndimore dhe Veriore. Lidhjet e mundshme midis këtij ilaçi të zakonshëm OTC dhe ADHD janë përballur me një kontroll në rritje vitet e fundit. 28 ditë ose më shumë gjatë shtatëzanisë kishte deficite motorike dhe konjitive në 3 vjeç.

Në mënyrë të ngjashme, në vitin 2014, një studim danez gjeti lidhje midis përdorimit prenatal mosha 7 vjeç. Njëra nga këto demonstroi një marrëdhënie midis përdorimit të acetaminofenit gjatë shtatëzanisë dhe "sjelljes së ngjashme me ADHD" në pasardhësit në moshat 7 dhe 11 vjeç. . Për shembull, acetaminofeni rekomandohet për gratë shtatzëna që kanë çështje ekzistuese shëndetësore, të tilla si sëmundje inflamatore dhe autoimune. Këto lloje të kushteve vetë janë të lidhura me çrregullimet neuro -zhvillimore në pasardhës. Pra, mund të jetë sëmundja themelore për të fajësuar, dhe jo acetaminofen.

Një çështje tjetër është se përdorimi i acetaminofenit në shtatëzani ka qenë i lidhur me impulsivitetin e nënës. Kjo do të thotë që mund të ketë gjene në punë që shkaktojnë sjellje impulsive në nënë dhe potencialisht të ndikojnë në zhvillimin e ADHD në pasardhës. variablat konfuze. Për shembull, ata kontrolluan për simptoma të ngjashme me ADHD në prindërit, si dhe depresionin e nënës, i cili është konsideruar një faktor i mundshëm rreziku për ADHD.

Ata gjithashtu shikuan rolin e përdorimit të acetaminofenit mashkullor. Në studimet e mëparshme, u sugjerua që acetaminofeni mund të ndërpresë proceset endokrine në testis, duke ndikuar potencialisht në zhvillimin e trurit të fëmijëve të tyre të ardhshëm. Studimi i grupit të nënës dhe fëmijëve, përfshirë 114.744 fëmijë që kanë lindur midis 1999 dhe 2009, si dhe 95.242 nëna dhe 75,217 baballarë. Nga nënat, pothuajse gjysma (52,707) përdorte acetaminofen gjatë shtatëzanisë. Sidoqoftë, për më gjatë se 7 ditë, rreziku i ADHD u rrit me periudha më të gjata të përdorimit. Gjithashtu, fëmijët e nënave që morën acetaminofen për ethe dhe infeksione për 22-28 ditë kishin më shumë se gjashtë herë më shumë të ngjarë të kishin një diagnozë ADHD. – Rreziku i ngritur i ADHD ishte akoma i rëndësishëm. Autorët shkruajnë:

"Shoqata midis përdorimit të acetaminofenit para-konceptues të babait dhe ADHD ishte i ngjashëm me lidhjen midis përdorimit të nënës së acetaminofenit gjatë shtatëzanisë dhe ADHD."

sepse studimi është vëzhguese, nuk është e mundur të provosh shkakun dhe efektin. Sidoqoftë, studimi ishte i kujdesshëm për të eleminuar sa më shumë ndryshore konfuze, dhe gjetjet e tij janë në përputhje me punën e mëparshme. të teorive se si acetaminofeni mund të ndikojë në rezultatet e ADHD në fëmijën e palindur. Autorët përmendin tre rrugë të mundshme. hormonet e nënës, përfshirë hormonet tiroide dhe seksi, të cilat janë të përfshira në zhvillimin e trurit të fetusit.

Por tani për tani, është e paqartë nëse disa, të gjithë, apo asnjë prej këtyre mekanizmave nuk është i rëndësishëm. Do të nevojiten shumë më tepër studim. Sidoqoftë, për shkak se acetaminofeni është përdorur aq gjerësisht, dhe për shkak se ADHD aktualisht është në qendër të vëmendjes, përgjigjet sigurisht që do të ndjekin.

Ekspozimi i acetaminofenit para lindjes të lidhur me astmën

Ekspozimi ndaj acetaminofenit para lindjes dhe në foshnjëri është e lidhur me zhvillimin e astmës në fëmijëri, konfirmon një studim të ri që zbulon se lidhja është e pavarur nga arsyeja e përdorimit të ilaçeve .

Studimi – i udhëhequr nga Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik në Oslo – është botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë. Përdoret nga të gjitha ilaçet. Përdoret për të lehtësuar ethet dhe dhimbjen, duke përfshirë dhimbjen e kokës, dhimbjen e muskujve, dhimbjen e shpinës, dhimbjen e dhëmbit, dhimbje të nervit shiatik dhe artritin. Emrat e markave të zakonshme përfshijnë Tylenol, Calpol dhe Panadol. në mesin e grave shtatzëna dhe foshnjave. "

Hulumtimi i mëparshëm ka lidhur ekspozimin e acetaminofenit në shtatëzani dhe foshnjëri me zhvillimin e astmës, por nuk ka qenë e qartë nëse kjo lidhje është e pavarur nga arsyeja e marrjes së ilaçeve.

Për studimin e tyre, Dr. Magnus dhe kolegët analizuan të dhënat nga studimi i grupit të nënës dhe fëmijëve Norvegjeze. Gjithsej, studimi mbuloi 114.500 fëmijë dhe nënat e tyre. dhe astma që zhvillohet në moshën 3-7 vjeç tek fëmijët. .

Ekipi zbuloi se 5.7% e fëmijëve kishin astmë në moshën 3 vjeç, dhe 5.1% e kishin atë në moshën 7 vjeç. të lidhura në mënyrë të pavarur me ekspozimin prenatal të acetaminofenit dhe përdorimin e acetaminofenit gjatë foshnjërisë (mosha 0-6 muaj). Rezultatet ishin konsistente për astmën në 7 vjet. > Studime të tjera nuk kanë gjetur asnjë lidhje midis astmës në pasardhësit dhe përdorimin e nënave të acetaminofenit jashtë shtatzënisë ose përdorimit të baballarëve të ilaçit.

Studimi i ri konfirmon këto gjetje të mëparshme dhe mbështet përfundimin se rezultatet nuk janë për shkak të faktorëve themelorë ose sjelljeve shëndetësore të ndara nga prindërit, por për shkak të vetë ilaçit.

Gjetjet nuk garantojnë ndryshime në rekomandimet aktuale

pas një rishikimi të fundit të përdorimit të ilaçeve të dhimbjes në shtatëzani – përfshirë acetaminofen – Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk i ndryshoi këshillat e tyre që gratë shtatzëna "duhet të këshillohen gjithmonë me profesionistin e tyre të kujdesit shëndetësor para se të marrin ndonjë recetë ose OTC [mbi banakun]."

The Autorët e studimit të ri ishin të prirur të theksonin e që gjetjet e tyre nuk garantojnë bërjen e ndryshimeve në rekomandimet në lidhje me përdorimin e acetaminofenit në shtatëzani. që trajtojnë alergjinë, kollën, ftohjen, gripin dhe pagjumësinë. Ulja e etheve për fëmijët pas aspirinës ishte e lidhur me sindromën e Reye, një gjendje jashtëzakonisht e rrallë që mund të shkaktojë dëmtim serioz të mëlçisë dhe trurit. -Be: Duket se ngrënia harmoniqhealth.com e 30 g çokollatë në ditë gjatë shtatëzanisë mund të përfitojë rritjen dhe zhvillimin e fetusit. ul>

acetaminofen: reaksione serioze të lëkurës në raste të rralla

Acetaminofeni popullor i dhimbjes së dhimbjes (i njohur gjithashtu si paracetamol) mund të shkaktojë reagime të rralla por serioze të lëkurës, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka paralajmëruar. >

Analgjezik është një nga ilaçet më të zakonshme dhe të përdorura prej kohësh, të shitura nën markat e shumta në SH.B.A., duke përfshirë Acephen, Actamin, Feveral, Q-PAP, Taktinal, Tempra, Tylenol, Unisers dhe Vitapap.

Rregullatori i drogës në SHBA thotë se megjithëse reagimet janë të rralla, ato mund të përfshijnë:

 • skuqje
 • Blisters
 • e përhapur dëmtimi i sipërfaqes së lëkurës.

Dr. Sharon Hertz, Zëvendës Drejtor i Divizionit FDA përgjegjës për qetësuesin e qetësuesve, thotë: "Ky informacion i ri nuk ka për qëllim të shqetësojë konsumatorët ose profesionistët e kujdesit shëndetësor, as nuk ka për qëllim t’i inkurajojë ata të zgjedhin ilaçe të tjera." Ajo shton, sidoqoftë:

"shtë jashtëzakonisht e rëndësishme që njerëzit të njohin dhe të reagojnë shpejt ndaj simptomave fillestare të këtyre efekteve anësore të rralla, por serioze, të cilat janë potencialisht fatale. "

sepse kjo Paralajmërimi nga rregullatori i drogës amerikan është i ri, etiketat në paketat e drogës të blera mbi banak aktualisht nuk do të përmendin efektet serioze të mundshme të lëkurës së lëkurës së acetaminofenit. FDA tani po punon me firmat farmaceutike për të azhurnuar etiketimin. Ndërkohë, rregullatori tashmë kërkon që të gjitha recetat për ilaçin të përmendin informacionin e ri të sigurisë.

Pse

tani, pas dekadash përdorimi të gjerë të acetaminofenit? Literatura si dhe numri i raporteve "ngjarje anësore" të marra nga FDA.

Rreth 107 raste të reaksioneve të këqija të lëkurës u raportuan midis 1969 dhe 2012, nga të cilat 67 rezultuan në shtrime në spital dhe 12 në vdekje. Shumica e rasteve përfshinin produkte acetaminofen me një ingredient të vetëm. FDA thotë se rastet u klasifikuan si "ndoshta" ose "ndoshta" të lidhura me acetaminofen.

Një numër i tillë i vogël i reaksioneve serioze të lëkurës nga përdorimi i tillë i përhapur i ilaçit i japin perspektivë rrezikut të identifikuar rishtazi. FDA thotë se paralajmërimi i ri duhet të merret seriozisht, por në mënyrë të ndjeshme.

Dr. Sharon Hertz thotë:

"Veprimet e FDA duhet të shihen brenda kontekstit të miliona që, mbi breza, kanë përfituar nga acetaminofeni.

Sidoqoftë, duke pasur parasysh ashpërsinë e rrezikut, është e rëndësishme që pacientët dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor të jenë të vetëdijshëm për të. " Reagimet ndaj acetaminofenit, thotë FDA. Ai u kujton konsumatorëve të kërkojnë kujdes mjekësor për cilindo nga këto. Këto reagime janë shumë të rralla, por njerëzit që i marrin ato zakonisht do të duhet të shtrohen në spital, dhe në disa raste kushtet mund të çojnë në vdekje. Menjëherë ndalimi i marrjes së ilaçeve dhe të shohësh një mjek do të thotë që kjo gjendje të pastrohet brenda dy javësh, thotë rregullatori farmaceutik.

Si mund ta di se është një nga reagimet e rralla por serioze?

FDA thotë se sindroma Stevens-Johnson dhe nekroliza e epidermës toksike zakonisht sinjalizohet nga:

 • Simptomat e ngjashme me grip Sipërfaqet e lëkurës. FDA paralajmëron.

  puçrrat mund të shkaktohen nga një çekuilibër i baktereve të lëkurës

  çdo vit, deri në 50 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara preken nga puçrrat, duke e bërë atë gjendjen më të zakonshme të lëkurës në vend. Në një studim të ri, studiuesit kanë zbuluar informacione të reja në lidhje me shkaqet e puçrrave, të cilat mund të ndryshojnë mënyrën e trajtimit të gjendjes. të Kalifornisë-Los Angeles (UCLA), dhe kolegët sugjerojnë që puçrrat mund të mos shkaktohen nga prania e një tendosje specifike të baktereve.

  Në studimin e tyre, studiuesit zbuluan prova se ekuilibri i baktereve në lëkurë mund të luajë një rol kryesor në zhvillimin e puçrrave.

  Dr. Li dhe Team kohët e fundit prezantuan gjetjet e tyre në Konferencën Vjetore të Shoqërisë Mikrobiologjike 2017, të mbajtura në Mbretërinë e Bashkuar.

  puçrrat është një sëmundje kronike, inflamatore e lëkurës e karakterizuar nga zhvillimi i papules, blackheads, bardhave të bardha, nyjeve, cisteve dhe llojeve të tjera të puçrave.

  Zonat e trupit më të prekura nga puçrrat janë fytyra, qafa, gjoksi, shpatullat dhe mbrapa. Kjo për shkak se këto zona kanë një numër të madh të gjëndrave dhjamore. Këto janë gjëndra në gjëndrat e lëkurës që prodhojnë sebum – një substancë me vaj që lubrifikon flokët dhe lëkurën.

  Ndonjëherë, megjithatë, prodhohet shumë sebum. Kjo mund të bllokojë poret, duke krijuar një mjedis të dëshirueshëm që bakteret të lulëzojnë, gjë që mund të çojë në inflamacion dhe zhvillim të puçrrave.