Milyen egészségügyi előnyei vannak a társadalmi létezésnek?

Milyen egészségügyi előnyei vannak a társadalmi létezésnek?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

Az emberek társadalmi csoportokban születnek, és egész életüket a társadalom részeként élik, így a társadalmi elemet nem lehet könnyen eltávolítani az egyén fejlődéséből. De hogyan befolyásolja a társadalmi kapcsolat az egészségünket?

Mint emberi lények, álmodunk, tanulunk, növekedünk és a társadalom részeként dolgozunk. A társadalom, amelyben születünk, és azok a társadalmak, amelyekben az egész életünkben navigálunk, alakítják a személyes identitásunkat.

és valójában olyan vágyakozunk, hogy kommunikáljunk egymással – akár a földrajzi korlátozásokon túl is -, hogy rengeteg eszközt fejlesztettünk ki, amely segít nekünk, beleértve a tollat és a papírt, a távírást, a telefont, és az internet.

Amikor megkérdeztem kollégáimat az Orvosi Hírekben, hogy milyen előnyökkel jár – ha van ilyen -, azt gondolták, hogy a társadalmi kapcsolatból származnak, többségük azt mondta, hogy a társadalmi interakcióban valamilyen kényelmet találtak.

Egyes kollégák azt mondták, hogy élvezték a megosztott tapasztalatokat, míg mások elmagyarázták, hogy a barátok motiválták őket arra, hogy „időről időre néhány egészséges tevékenységet végezzenek”. Mások azt állították, hogy a barátok körül lenni segített nekik, hogy „megsemmisítsék a dolgokat, és perspektívaba tegyék a dolgokat”.

Még a leginkább introvertáltak is időről időre vágynak a társadalmi kapcsolatokra. De miért van ez, és a társadalmi létezés tényleges egészségügyi előnyökkel jár?

Ebben a reflektorfényben megvizsgáljuk, hogy az emberek miért fejlődnek a társadalomban, és hogy a társadalmi interakció hogyan befolyásolja mentális és fizikai jólétünket.

Miért vagyunk társadalmi fajok?

Intuitív lehet azt mondani, hogy a társadalmi lét segített fajunknak nemcsak túlélni, hanem millió év alatt is virágzik. De miért van így?

Egy 2011 -es tanulmány, amelyet a Nature folyóiratban tettek közzé, azt állítja, hogy a társadalmi létezés kulcsfontosságú erősségűvé vált az emberek főemlősi számára, amikor éjszaka átváltottak az ételek táplálékára (hogy sötétséget használhassanak Pajzsként), hogy tevékenységeiket napról napra végezzék (ami a ragadozók szélesebb körének kiszolgáltatottabbá tette őket).

Egy újabb újabb tanulmány – a Nature folyóiratban is – azt sugallja, hogy a korai hominidok a nyelv alapvető formáját fejlesztették ki, mivel az ötletek megosztásához fejlettebb kommunikációra volt szükségük. Azt mondják, hogy ez segített őseinknek olyan eszközök kidolgozásában, amelyek lehetővé tették számukra, hogy jobban éljenek és tovább fejlődjenek.

A kutatók azt is javasolták, hogy az emberek veleszületett együttérző lények, és hogy együttérzésünk és empátia jól szolgált minket – mivel a gondozás és a megosztás képességét nagyra értékelik a társat kereső egyének.

Végül is ahhoz, hogy egy faj túlélje, tagjainak nemcsak szaporodniuk kell, hanem az utódokat is meg kell védeniük a sérülésektől és a sérülésektől megóvható társaktól, hogy az együttműködés erejét eredményezhessék a hátrányokkal szemben.

‘A személyes kapcsolat olyan, mint egy oltás’

Susan Pinker pszichológus kijelenti, hogy a személy-személy közötti kapcsolattartó idegrendszerünk olyan részeit kiváltja, amelyek „koktélt” bocsátanak ki. a neurotranszmitterek, amelyek feladata a stresszre és a szorongásra adott válaszunk szabályozására. Más szavakkal, amikor az emberekkel szemtől szemben kommunikálunk, akkor ez segíthet, hogy hosszú távon rugalmasabbá váljunk a stressz tényezők iránt.

“A szemtől szembeni érintkezés egy egész neurotranszmitter kaszkádot bocsát ki, és-mint egy oltás, most, a jelenben és a jövőben is megvédnek téged Valaki, aki magas öt, elegendő az oxitocin felszabadításához, ami növeli a bizalom szintjét, és csökkenti a kortizolszintet, így csökkenti a stresszét. ”

Susan Pinker

Hozzáteszi, hogy a társadalmi interakció eredményeként „a dopamint is generálják, ami egy kicsit magasra ad nekünk, és megöli a fájdalmat, olyan, mint egy természetesen Morfint termelt. ”

Ezt az ötletet megerősíti az MNT tavalyi tanulmányának eredményei, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy egy romantikus partner érintése valóban segíthet a fizikai fájdalom enyhítésében.

Egy újabb tanulmány a tavalyi évből azt mutatta, hogy a rákos kemoterápián átesett személyek hajlamosak jobban fizetni, ha hozzáférnek a társadalmi támogatáshoz és az interakcióhoz, ami azt sugallja, hogy csak a család, a barátok vagy a hasonló tapasztalatokon átmenő társaik körül járnak. Erősítsen minket mind mentálisan, mind fizikailag.

társadalmi motiváció és agyi hatalom

A kutatás kimutatta, hogy másokkal való interakcióval valójában kiképezzük az agyunkat. A társadalmi motiváció és a társadalmi kapcsolat elősegítheti a memória kialakulásának javítását és visszahívását, és megvédheti az agyat a neurodegeneratív betegségektől.

Prof. Matthew Lieberman – a Los Angeles -i Kaliforniai Egyetemen – a „társadalmi agyunknak” nevezett mechanikára szakosodott, amely a társadalmi interakcióhoz kapcsolódó idegi tevékenység, és az agy előnye, hogy ez előnyös az általa biztosítja.

Például látta, hogy „ha megtanulsz, hogy valaki mást tanítson, akkor jobban tanulsz, mint ha megtanulnád a tesztet.”

Ez ellentétes a modern oktatási rendszerek kiemelkedő hiedelmeivel, amelyekben általában a tudás és a készségek felhalmozódása érdekében a saját maguknak való tanulás előnyös.

Ehelyett Lieberman professzor azonban megjegyzi, hogy „Ha társadalmilag motivált vagy, a társadalmi agy megteheti a tanulást, és jobban meg tudja csinálni, mint az analitikai hálózat, amelyet általában aktivál, amikor megpróbálja megjegyez.”

Egy tavaly közzétett tanulmány azt is megállapította alfagen magyarország találd meg ezt, hogy a szoros barátságok fenntartása az élet későbbi szakaszában segíthet a mentális hanyatlás megelőzésében.

A kutatás – a kognitív neurológia és az Alzheimer -kóros Központ tudósai által vezet Sokkal fiatalabb emberek mentális agilitása, úgy tűnik, hogy egy közös dolog van: közeli barátok.

„Míg mindkét szuperager és [az átlagos kognitív teljesítményű társaik] magas szintű pszichológiai jólétet hagytak jóvá”, a szerzőket magyarázzák, „a szupergyártók a pozitív társadalmi kapcsolatok nagyobb szintjét hagyták jóvá, mint kognitív szempontból átlagosan átlagosan átlagosan. életkorú társaik. ”

A társadalmi kontextus meghatározza az egészséges szokásokat

Számos közelmúltbeli tanulmány összekapcsolta a társadalmi kapcsolatot a fizikai egészségügyi előnyökkel, és a jobb szokásokkal az egészségesebb életmóddal. A hollandiai Maastrichti Egyetemi Orvosi Központ kutatói láthatták, hogy a társadalmilag aktív egyéneknek csökkent a 2. típusú cukorbetegség kockázata.

Ezzel szemben azok az egyének, akik nem vettek részt társadalmi tevékenységekben, például a barátokkal való kilépés vagy a klub csatlakozása, 60 % -kal nagyobb kockázatot jelentettek egy „prediabetes” nevű állapot kialakításában, amely általában megelőzi a cukorbetegséget.

Lehet, hogy csak az, hogy az emberek, akik arra ösztönöznek bennünket, hogy tartsunk egészséges szokásokat vagy kihívást jelentő életmódcélokat érjünk el, segíthet nekünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk az étkezést, a testmozgást és más életmóddal kapcsolatos szokásainkat.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt is megállapította, hogy az emberek, akik inkább egy csoportban, nem pedig önmagukban gyakoroltak, csökkent a stressz szintje, és jobb mentális és fizikai jólétük volt a 12 hetes fitnesz program végén.

társaik, akik egyéni fitnesz ülésekre mentek, vagy akik csak egy partnerrel gyakoroltak, nem tapasztalták ugyanazokat a javításokat.

„A barátokkal és kollégákkal való együttélés közösségi előnyei, és valami nehéz dolgot csinálnak, miközben ösztönzik egymást, az önmagában a testmozgáson kívül osztalékot fizetnek” – jegyzi meg a tanulmány vezető szerzője.

A boldogság és a hosszú élettartam eszköze

Végül, a szoros társadalmi kapcsolatok élvezése – barátokkal, partnerekkel vagy családtagokkal – boldoggá tehet minket, és hosszú távon javíthatjuk az élettartam -elégedettségünket –

A tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik tizenéves koruk során szoros barátságokat élveznek, nemcsak boldogok, mint serdülők; Az élet későbbi szakaszában alacsonyabb a depresszió vagy szorongás aránya.

Hasonló tendenciákat figyeltünk meg az idősebb felnőttek esetében. A 2016-ban közzétett kutatások azt mutatták, hogy az olyan idősek, akik „társadalmilag aktív életet élnek, és a társadalmi célok [e] társadalmi célokat élveznek, magasabb a késői élet elégedettségük”.

Érdekes módon azok a kutatók, akik az úgynevezett kék zónák lakosait tanulmányozták szerte a világon-olyan helyek, ahol nagy számú túl sok ember érett öregkorban él, miközben fenntartja a jó egészséget és a kognitív funkciókat-, ezt megfigyelték. Az étrenddel és az életmóddal kapcsolatos egyéb elemek nagymértékben változtak, úgy tűnt, hogy mindannyian elkötelezettek voltak, hogy nagyon társadalmilag aktívak legyenek.

Dr. Archelle Georgiou, aki a görögországi Ikaria -szigeten szupergyártókat tanult, látta, hogy folyamatosan család, szomszédok és más közösség tagjai veszik körül őket, és hogy mindannyian aktívan támogatták egymást –

ikarianok, Dr. Georgiou rájött, hogy szinte minden este összejött, hogy megsemmisítse és eldobja a nap aggodalmát.

Hasonlóképpen, az Ikigai szerzői: A hosszú és boldog élet japán titka, aki interjút készített az Ogimi falu szupercentenaráival – az Okinawa japán prefektúrájában – látta, hogy ezekben az emberekben kulcsfontosságú szerepet játszik. él.

“Okinawában szokásos, hogy szoros kötelékeket alakítson ki a helyi közösségekben. A Moai egy közönséges emberek informális csoportja, akik egymásra figyelnek. Sokak számára a közösség kiszolgálása ikigai részévé válik [életcél]. ”

A szerzők elmagyarázzák, hogy a moai tagjai „fenntartják az érzelmi és pénzügyi stabilitást”, mivel a csoport többi tagja segít nekik, ha bajban vannak, vagy durva időkben járnak. A

megadva, a társadalmi aktivitás nem feltétlenül olyasmi, amit mindannyian megtehetünk. Időnként csak egy kis helyre van szükségünk, és ez az O.K.; A saját cégünk élvezése segít abban, hogy jobban megismerjük magunkat és fejlesszük néhány belső erősségünket.

Legalább alkalmanként az emberekkel való szocializáció – akár közeli barátaink, akár új ismerőseink – lehetővé teszi számunkra, hogy kicsit kijuthassunk a saját fejünkből, és friss betekintést nyerjünk a világról.

Boldogabb, jobban tanulni és hosszabb ideig élni, mind olyan előnyök, amelyeknek a magányosok leginkább elkötelezettebbnek kell motiválniuk, hogy odamenjenek és keveredjenek. Most zárja be a böngészőjét, és hívjon a régi barátodnak.

  • Mentális egészség
  • Neurológia/idegtudomány
  • pszichológia/pszichiátria
  • Idősek/öregedés

Contents