Mindent, amit tudnod kell a posztitiszről

Mindent, amit tudnod kell a posztitiszről

poszthitis, a fityma gyulladása. A fityma egy vékony bőrréteg, amely lefedi a pénisz fejét.

A fityma gyulladása bakteriális vagy gombás fertőzésekből származhat. Alternatív megoldásként a rossz higiénia, allergiák vagy bőrbetegségek is poszthitist okozhatnak.

A legtöbb esetben a poszthitis nem jelent fontos aggodalomra ad okot. Egy személy azonban megkövetelheti a kezelést a mögöttes ok kezelésére.

Ez a cikk meghatározza a posztitisz, azt vizsgálja, hogyan különbözik a pénisz területén a gyulladás más formáitól, és megvitatja a tüneteket, okokat és hogyan kell kezelni azt.

poszthitis akkor fordul elő, amikor a fityma a gyulladás miatt kényelmetlen vagy fájdalmas lesz. Ennek oka lehet a fertőzés, a bőrbetegségek vagy a rossz higiénia.

A fityma vagy az prepuce egy olyan bőrréteg, amely a pénisz fejét lefedi. Amikor egy ember születik, a fityma nem vonul vissza; Körülbelül 2–6 éves korban kezd visszahúzódni.

Néhány szülő dönthet úgy, hogy körülmetélte gyermekét. Ez egy orvosi eljárás, ahol egy sebész eltávolítja a fitymát.

Noha az Egyesült Államokban a körülmetélési arány csökken, a körülmetélés viszonylag gyakori, az újszülött körülmetélés nemzeti aránya körülbelül 58,3%.

Bár ez kevésbé gyakori, egyes felnőttek dönthetnek úgy, hogy ezt a műtétet végzik. A körülmetélési eljárás hosszabb ideig tart, mint a gyermekek számára, és fizikai vagy pszichológiai szövődményeket vonhat maga után. Ez azonban csökkentheti bizonyos feltételek kockázatát.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a körülmetélés előnyeiről és kockázatairól.

Hasonló körülmények

A különböző körülmények befolyásolhatják a fityma vagy a környező pénisz területeit. Ezek közül néhány a következők:

phimosis

A phimosis olyan állapot, amikor az ember fityma túl szoros. Ennek a szorosságnak köszönhetően az ember nem tudja a fitymát a pénisz feje fölé húzni. Ez megnehezítheti a vizeletet, és kényelmetlenné teheti a szexuális kapcsolatot. Noha ez érintheti a felnőtt férfiakat, leggyakrabban csecsemőkben és kisgyermekekben fordul elő.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a fimózisról.

paraphimosis

A parafimózis hasonló a fimózishoz, de a fityma elakad, amikor egy ember visszahúzza a pénisz feje mögött. A visszahúzott fityma és a pénisz duzzad, azaz a fityma nem térhet vissza az eredeti helyzetébe.

Míg a phimosis általában nem súlyos állapot, ez egy orvosi sürgősség, amely kezelést igényel. Ennek oka az, hogy befolyásolhatja a pénisz véráramlását, és tartós károkat okozhat.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a parafimózisról.

balanitis

balanitis a pénisz vagy a pénisz fejének gyulladására utal. Amikor egy személy balanitisben szenved, a fityma a gyulladás miatt szűk lehet. A balanitis azonban nem befolyásolja közvetlenül a fitymát.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a balanitisről.

balanoposthitis

balanoposthitis a balanitis és a poszthitis kombinációja. A balanoposthitisben szenvedő személy gyulladásos lesz mind a pénisz fején, mind a fitymán. Ez körülbelül 6% -ánál fordul elő a körülvolt hímeknél.

okok

A posztitisznek sok lehetséges oka van. Ezek némelyike a következők lehetnek:

  • Baktérium: poszthitis előfordulhat bakteriális fertőzés miatt. Bizonyos esetekben ez a széklet anyagból származhat.
  • Gomba: A fityma alatti terület meleg és nedves. Ha egy személy nem tartja fenn a megfelelő higiéniát, akkor a gombás fertőzés, például a candidiasis, poszthitisz okozhat. A rossz higiénián kívül egy gombás fertőzés alakulhat ki a parfümös szappanok használatából.
  • Szexuális úton terjedő fertőzés (STI): Az STI -k, például a gonorrhoea, megfertőzhetik a péniszt, ami posztitiszhez vezet.
  • Dermatológiai: Bizonyos bőrbetegségek, például psoriasis, ekcéma és dermatitis a fityma gyulladását okozhatják.
  • Allergiák: Ha egy ember allergiás reakcióval rendelkezik egy higiéniai termékre vagy latex óvszerre, akkor ez a fityma duzzanatát okozhatja.

tünetek

Ha egy személy balanoposthitisben szenved, akkor a tünetek a pénisz fejére terjedhetnek. Ezen tünetek némelyike a következők:

  • A fityma duzzanatja
  • A fityma vörössége
  • Lehetséges viszketés
  • Büdös kisülés
  • Fájdalom a vizelés vagy a magömlés során
  • Tenderness

Diagnózis

A posztitisz diagnosztizálása általában fizikai vizsgálatot jelent. Az orvos felmérheti, hogy a személy poszthitisz, balanoposthitis vagy más péniszgyulladás tapasztalható -e.

Bizonyos esetekben az orvos elvégezheti a tampon tesztet a gyulladás okának meghatározására. A tampon teszt során orvos vagy urológus vesz részt egy hosszú pamut tampon szedésében, és óvatosan dörzsöli azt a fityma körül.

Ha az orvos úgy gondolja, hogy egy STI poszthitisz okozta, beilleszthetik a tamponot a pénisznyitásba, és óvatosan dörzsölhetik a területet. Lehet, hogy néhány embernek vizeletvizsgálatot kell végeznie.

kezelés

Ha valaki úgy gondolja, hogy poszthitisük van, akkor elsősorban a gyógyszertár látogatását fontolgathatják. Lehet, hogy a gyógyszerész javasolhatja a tőzsdén kívüli (OTC) kezelést.

A megfelelő kezelés megszerzése azonban a poszthitis alapvető okától függ. A lehetséges kezelések a következők:

  • Antibiotikumok: Ha a baktériumok poszthitist okoznak, akkor az embernek antibiotikumokat igényelhet a fertőzés kezelésére.
  • Globális gyógyszeres kezelés: Ha egy ember gombafertőzés miatt poszthitiszben szenved, akkor valószínűleg gombaellenes gyógyszerekre lesz szükségük a fertőzés megcélzása és a tünetek csökkentése érdekében.
  • antihisztamin: Ha a poszthitis allergiás reakcióból származik, akkor az embernek antihisztaminokat kell szednie.
  • szteroid kenőcs: Ha a poszthitis oka a bőrbetegségnek köszönhető, akkor az embernek szteroid kenőcs szükséges. Ezek elősegíthetik a gyulladás csökkentését és megnyugtathatják a fitymát.

valamint ezeknek a kezeléseknek az embernek el kell kerülnie a potenciális irritáló anyagokat. Például lehet, hogy el kell kerülniük a nemi közösülésben való részvételt, mivel a súrlódás tovább irritálhatja a fitymát.

Miközben az embernek poszthitis tünetei vannak, napi kétszer is fontolóra vehetik a pénisz fürdését gyenge sóoldat segítségével. Ez némi megkönnyebbülést jelenthet a fájdalomtól.

mikor kell orvoshoz fordulni

Az ember fontolóra veheti a következő körülmények között orvoshoz fordulást:

  • A tünetek egy hetes tőzsdén kívüli kezelés után fennállnak
  • A tünetek súlyosbodnak. Egyes esetekben, amikor egy személy rendszeresen él poszthitisben, az orvos javasolhatja a körülmetélést.

    Összegzés

    poszthitis olyan állapot, amikor az ember fityma gyullad. Számos potenciális oka lehet a posztitisznek, és a kezelés a gyulladás mögöttes okától függ.

    Elsősorban egy személy mérlegelheti a gyógyszerész tőzsdén kívüli gyógyszereinek használatát. Ha azonban a tünetek súlyosbodnak, egy hét után nem javulnak, vagy a pénisz vérzés vagy szivárgás, akkor az embernek orvoshoz kell fordulnia.

    • A férfiak egészsége
    • Szexuális egészség/STDS

    Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből származnak , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

    szerkesztői politika elolvasásával.