Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεταθανάτια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεταθανάτια

Η μεταθυπ και η φλεγμονή της ακροποσθίας. Η ακροποσθία είναι ένα λεπτό στρώμα δέρματος που καλύπτει το κεφάλι του πέους.

Η φλεγμονή της ακροποσθίας μπορεί να προκύψει από βακτηριακές ή μυκητιακές λοιμώξεις. Εναλλακτικά, η κακή υγιεινή, οι αλλεργίες ή οι δερματικές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν μεταθήματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μεταθίτιδα δεν αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να απαιτήσει θεραπεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.

Αυτό το άρθρο ορίζει την μεταθανάτια, εξετάζει πώς διαφέρει από άλλες μορφές φλεγμονής στην περιοχή του πέους και συζητά τα συμπτώματα, τις αιτίες και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Η μεταθανάτια είναι όταν η ακροποσθία γίνεται δυσάρεστη ή οδυνηρή λόγω φλεγμονής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, δερματικές παθήσεις ή κακή υγιεινή.

Η ακροποσθία, ή το prepuce, είναι ένα στρώμα δέρματος που καλύπτει το κεφάλι του πέους. Όταν ένα άτομο γεννιέται, η ακροποσθία δεν αποσύρεται. Ωστόσο, αρχίζει να αποσύρεται σε ηλικία περίπου 2-6 ετών.

Μερικοί γονείς μπορεί να αποφασίσουν να περιττωθούν το παιδί τους. Πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία όπου ένας χειρουργός θα αφαιρέσει την ακροποσθία.

Αν και τα ποσοστά περιτομής στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνονται, η περιτομή παραμένει σχετικά κοινή με το εθνικό ποσοστό της νεογέννητης περιτομής που είναι περίπου 58,3%.

Ενώ είναι λιγότερο συνηθισμένο, ορισμένοι ενήλικες μπορεί να αποφασίσουν να υποβληθούν σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία περιτομής διαρκεί περισσότερο από ό, τι κάνει για τα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνει φυσικές ή ψυχολογικές επιπλοκές. Ωστόσο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων συνθηκών.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους περιτομής.

Παρόμοιες συνθήκες

διαφορετικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την ακροποσθία ή τις γύρω περιοχές του πέους. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

phimosis

phimosis είναι μια κατάσταση όπου η ακροποσθία ενός ατόμου είναι πολύ σφιχτή. Λόγω αυτής της στεγανότητας, ένα άτομο δεν μπορεί να τραβήξει την ακροποσθία πάνω από το κεφάλι του πέους. Αυτό μπορεί να κάνει τη ούρηση δύσκολη και μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή δυσάρεστη. Ενώ μπορεί να επηρεάσει τους ενήλικες, εμφανίζεται συχνότερα σε μωρά και νήπια.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το phimosis.

παραφίμηση

Η παραφίμηση είναι παρόμοια με τη φίμηση, αλλά η ακροποσθία κολλάει όταν ένα άτομο το τραβά πίσω πίσω από το κεφάλι του πέους. Η αποσύνδεση ακροποσθίας και πέους γίνεται πρησμένο, που σημαίνει ότι η ακροποσθία δεν μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του θέση.

Ενώ η φίμηση δεν είναι συνήθως μια σοβαρή κατάσταση, είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στο πέος και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την παραφίμωση.

Balanitis

Balanitis αναφέρεται σε μια φλεγμονή του πέους Glans ή επικεφαλής του πέους. Όταν ένα άτομο βιώνει μπαλανίτιδα, η ακροποσθία μπορεί να γίνει σφιχτή λόγω της φλεγμονής. Ωστόσο, η Balanitis δεν επηρεάζει άμεσα την ακροποσθία.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το Balanitis.

Balanoposthitis

Balanoposthitis είναι ένας συνδυασμός μπαλανίτιδας και μεταθετικής. Ένα άτομο που βιώνει balanoposthitis θα έχει φλεγμονή τόσο στο κεφάλι του πέους όσο και στην ακροποσθία. Εμφανίζεται σε περίπου 6% των αρσενικών που δεν περιορίζονται.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες μεταθανάτιας. Ορισμένα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βακτηριακή: μπορεί να εμφανιστεί η μεταθίτιδα λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προέρχεται από περιττωμένο θέμα.
  • Μύκλα: Η περιοχή κάτω από την ακροποσθία είναι ζεστή και υγρή. Εάν ένα άτομο δεν διατηρεί την κατάλληλη υγιεινή, μια μυκητιακή λοίμωξη, όπως η καντιντίαση, μπορεί να προκαλέσει μεταθανάτια. Εκτός από την κακή υγιεινή, μπορεί να αναπτυχθεί μυκητιακή λοίμωξη από τη χρήση αρωματισμένων σαπουνιών.
  • Η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI): Τα STI, όπως η γονόρροια, μπορούν να μολύνουν το πέος, οδηγώντας σε προθίτιδα.
  • Δερματολογική: Ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της ακροποσθίας.
  • αλλεργίες: Εάν ένα άτομο έχει αλλεργική αντίδραση σε προϊόν υγιεινής ή προφυλακτικά από λατέξ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την πρήξιμο της ακροποσθίας.

συμπτώματα

Εάν ένα άτομο έχει μπαλανοποσίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να επεκταθούν στο κεφάλι του πέους. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Οίδημα της ακροποσθίας
  • Ερυθρότητα της ακροποσθίας
  • /li
  • Ο πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της εκσπερμάτισης
  • Προσφορά

Διάγνωση

Η διάγνωση της μεταθανάτιας συνήθως περιλαμβάνει μια φυσική εξέταση. Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει εάν το άτομο βιώνει μεταθανάτια, μπαλανοποσίτιδα ή άλλη μορφή φλεγμονής του πέους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια δοκιμή Swab για να καθορίσει την αιτία της φλεγμονής. Μια δοκιμή Swab περιλαμβάνει έναν γιατρό ή έναν ουρολόγο που παίρνει ένα μακρύ βαμβακερό χτύπημα και το τρίβει απαλά γύρω από την ακροποσθία.

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι ένα STI έχει προκαλέσει μεταθανάτια, μπορεί να εισάγει το στύγμα στο άνοιγμα του πέους και να τρίβει απαλά την περιοχή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν μια δοκιμή ούρων.

θεραπεία

Εάν κάποιος πιστεύει ότι έχει μεταθανάτια, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ένα φαρμακείο σε πρώτη φάση. Ο φαρμακοποιός μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει τη θεραπεία over-the-counter (OTC) για να βοηθήσει.

Ωστόσο, η λήψη της σωστής θεραπείας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της μεταθανάτια. Οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Αντιβιοτικά: Εάν τα βακτήρια προκαλούν μεταθανάτια, ένα άτομο μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης.
  • Αντίσιπο φάρμακο: Εάν ένα άτομο βιώνει μεταθήματα λόγω μυκητιακής λοίμωξης, πιθανότατα θα χρειαστούν αντιμυκητιασικό φάρμακο για να στοχεύσουν τη μόλυνση και να μειώσουν τα συμπτώματα.
  • αντιισταμινική: Εάν η μεταθανάτια προκύπτει από μια αλλεργική αντίδραση, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να πάρει αντιισταμινικά.
  • Στεροειδή αλοιφές: Εάν η αιτία της μεταθανάτια οφείλεται σε κατάσταση του δέρματος, ένα άτομο μπορεί να απαιτεί στεροειδή αλοιφές. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να απαλλαγούν από την ακροποσθία.

καθώς και αυτές οι θεραπείες, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθεί πιθανές ερεθιστικές. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν τη συμμετοχή σε σεξουαλική επαφή, καθώς η τριβή μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω την ακροποσθία.

Ενώ το άτομο βιώνει συμπτώματα μεταθανάτιας, μπορεί επίσης να εξετάσει το μπάνιο του πέους δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας ένα αδύναμο διάλυμα αλατόνερου. Αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Ένα άτομο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να δει έναν γιατρό στις ακόλουθες συνθήκες:

  • Τα συμπτώματα παραμένουν μετά από μια εβδομάδα θεραπείας OTC
  • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
  • Ένα άτομο αντιμετωπίζει επίσης εκφόρτιση ή αιμορραγία
  • Ένα άτομο αντιμετωπίζει τακτικά μεταθήματα

Ορισμένες περιπτώσεις όπου ένα άτομο αντιμετωπίζει τακτικά μεταθήματα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει περιτομή.

Περίληψη

Η μεταθετική είναι μια κατάσταση όπου η ακροποσθία ενός ατόμου γίνεται φλεγμονή. Υπάρχουν πολλές δυνητικές αιτίες της μεταθανάτια και η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον υποκείμενο λόγο για τη φλεγμονή.

Σε πρώτη φάση, ένα άτομο μπορεί να εξετάσει τη χρήση φαρμάκων OTC από φαρμακοποιό. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, μην βελτιωθείτε μετά από μια εβδομάδα ή το πέος αιμορραγεί ή διαρρέει εκκένωση, ένα άτομο θα πρέπει να δει έναν γιατρό.

  • Η υγεία των ανδρών
  • Η σεξουαλική υγεία/STDS
  • , και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.